Taal
Het communicatie vermogen van de mens heeft alles te maken met de uitwisseling van begrippen middels taal. Communiceren kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld: spreken, schrijven, gebaren en zingen.

Spreken & Luisteren
De meest voor de hand liggende vorm van communicatie geschiedt middels het gesproken woord; een in de tijd opeenvolgende reeks van klanken, voortgebracht door strot, mond en longen. Deze klanken worden door de oren opgevangen waarna de taalzin hierin afzonderlijke begrippen ontwaart die tenslotte door het  verstand gevat worden.

Schrijven & Lezen
Een andere vorm van communicatie is het schrift, hierbij wordt met de hand een reeks karakters  vastgelegd (geschreven) in materiële vorm. Met de ogen kan zo’n reeks vervolgens gelezen worden waarna de bijbehorende begrippen door het verstand gevat worden.

Kunstzinnige vormen
Wanneer er bij communicatie speciale aandacht wordt besteed aan de creatieve expressie ontstaan kunstzinnige vormen zoals: poëzie, kalligrafie en zang.

– 0 –

Bewustzijn
Communicatie kan met en op verschillende niveaus van bewustzijn voltrokken worden.

Een praatje maken
Er is sprake van een praatje maken wanneer de inhoud van de communicatie betrekkelijk oppervlakkig is. Dat doet echter niet af aan het sociale belang van het maken van een praatje.

Een discussie voeren
Bij het voeren van een discussie is men erop gericht om het eigen standpunt over het voetlicht te brengen. Hierbij is er geen echte interesse voor het standpunt van de ander, behalve in verband met het onderuithalen daarvan ten gunste van het eigen standpunt.

Een dialoog hebben
Dialoog is een vorm van communiceren gebaseerd op wederzijdse interesse. Hierbij ligt de nadruk op verbinden, elkaar aanvullen en het zoeken van overeenkomst. Hierdoor kan men gezamenlijk tot nieuwe inzichten komen.