Met onze zintuigen zijn we in verbonden met de wereld om ons heen. Met onze ogen ontvangen we licht- en kleurindrukken. Met onze oren nemen we geluiden en tonen waar. Met name in de westerse wereld is de mens  sterk gericht op uiterlijke waarneming.

Naast uiterlijke waarnemingen heeft een mens ook innerlijke waarnemingen. Denk hierbij aan de waarneming van lichamelijke gesteldheid zoals honger en dorst. Verder nemen we in ons innerlijk ook gevoelens en gedachten waar.

In de huidige maatschappij wordt over het algemeen de nadruk gelegd op het objectieve. Dit is ook niet  verwonderlijk gezien de plaats en de verworvenheden van de wetenschappelijke methode in de samenleving. Dit heeft geleid tot vergaande eenzijdige uiterlijke gerichtheid. Het is de kunst om het geheel te zien en het subjectieve niet als gescheiden of minder belangrijk te beschouwen.

Door de gebruikelijke zintuigleer van 5 naar 12 zintuigen uit te breiden kan deze eenzijdige uiterlijke gerichtheid overstegen worden. Iedereen weet dat we naast horen, zien, ruiken, proeven en tasten ook waarnemingen hebben met betrekking tot temperatuur en evenwicht.